Orgaan Donoren gezocht!

 In Nieuws

Nederland heeft meer orgaandonoren nodig. Ongeveer 1 op de 5 mensen is bereid om donor te worden. Honderden mensen hebben een nieuw orgaan of weefsel nodig. Elk jaar overlijden mensen terwijl ze op de wachtlijst voor bijvoorbeeld een nieuw hart of lever staan. De overheid roept iedereen daarom op zich te laten registreren in het Donorregister.

Hoe kan ik me registreren als orgaandonor?

U kunt registreren of u na uw overlijden organen of weefsel wilt afstaan. Dit doet u in het Donorregister. Hiervoor moet u online of op papier een donorregistratieformulier invullen. U kunt uw keuze altijd veranderen door een nieuw donorformulier in te vullen.

Donorformulier aanvragen

Op de website van het Donorregister kunt u het donorregistratieformulier downloaden. U kunt dit formulier ook opvragen via telefoonnummer 0900-8212166 (lokaal tarief). Donorformulieren zijn vaak ook af te halen bij uw huisarts, apotheek of aan het loket burgerzaken van uw gemeente.

Donorformulier ontvangen

Op 3 momenten ontvangt iemand een donorformulier zonder het zelf aan te vragen. Tieners die 18 jaar geworden zijn, krijgen het donorformulier opgestuurd. Bijna alle gemeenten geven het donorformulier mee als u een reisdocument ophaalt. Nieuwe inwoners van Nederland ontvangen een donorformulier op naam.

Online registreren als donor

Als u het donorregistratieformulier online invult, heeft u een DigiD nodig.

Uw keuze registreren in het Donorregister

Bij registratie in het donorregister heeft u de keuze uit 4 mogelijkheden:

Ja, ik geef toestemming
Nee, ik geef geen toestemming
Uw nabestaanden beslissen
Een specifiek persoon beslist

Geen verplichte registratie in Donorregister

Als u geen keuze registreert in het donorregister beslissen uw nabestaanden. Dit kan belastend zijn voor uw nabestaanden. Ook is de kans groter dat ze kiezen voor ‘geen donor zijn’. Bijvoorbeeld omdat zij niet weten wat u had gewild.

Elf veelgestelde vragen over orgaandonatie

Bron(en): Rijksoverheid – gezondheidsnet

Spreektaal Logopedie