Waarom bloeddruk controle

Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Vroeger werd bij patiënten met hypertensie (hoge bloeddruk) alleen een de bloeddruk gemeten, maar tegenwoordig is de controle grondiger en omvat meer aandachtspunten. Die leggen we vast in een risicoprofiel dat we maken, met u bespreken en op basis waarvan we u adviezen geven.

Wat is hoge bloeddruk?

Bij elke hartslag perst uw hart het bloed uw lichaam in. Op dat moment is de druk in uw bloedvaten op z’n hoogst (de bovendruk). Als uw hart daarna ontspant ontstaat een lagere druk (de onderdruk). Uw bloeddruk wisselt doorlopend door uw hartslag.
Als u zich inspant is de bloeddruk hoger dan wanneer u rustig zit. Om goed te kunnen meten moet u tenminste vijf minuten rustig zitten zodat uw bloeddruk ‘normaal’ wordt. Een ‘normale’ waarde is een bovendruk van 130 en een onderdruk van 85.Om te bepalen of er sprake is van hoge bloeddruk kijken we vooral naar de bovendruk.
Eén keer meten is onvoldoende om hoge bloeddruk vast te stellen. Dat moet meerdere malen gedaan worden op verschillende momenten. Bij een gemiddelde bovendruk van 140 of hoger, spreken we van hoge bloeddruk. Als u ouder bent dan 80, dan spreken we pas bij een gemiddelde bovendruk van 160 van hoge bloeddruk.

Verschijnselen

Van hoge bloeddruk merkt u in de regel niets en hebt u zelden klachten. Alleen bij een extreem hoge waarden kunt u last hebben van duizeligheid, wazig zien, hoofdpijn hebben of gaan braken.

Oorzaak

Er is zelden een duidelijke, enkele oorzaak te vinden voor de hoge bloeddruk. Soms komt het in een familie veel voor, maar zaken als overgewicht, het gebruik van veel zout en n veel alcohol, bij het gebruik van bepaalde medicijnen en de anticonceptiepil spelen een rol. In zeldzame gevallen is er sprake van een nieraandoening.

Wilt u meer weten? Klik dan hier.

Openingstijden

Maandag 8.00 – 17.00 uur
Dinsdag 8.00 – 17.00 uur
Woensdag 8.00 – 17.00 uur
Donderdag 8.00 – 17.00 uur
Vrijdag 8.00 – 17.00 uur

Contact gegevens

Meentweg 37h

1261 XS Blaricum

Telefoon: 035 – 531 55 40

Of neem direct contact op