Oorzaak

 

Als u pijn hebt bij het plassen of als u heel vaak moet plassen, kan sprake zijn van een blaasontsteking. Het is dan verstandig om uw urine te laten testen.
Een ontsteking van de (urine)blaas wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Vaak gaat het om een bacterie die bij iedereen in de darm en rond de plasbuis voorkomt. Bacteriën komen via de plasbuis de blaas binnen. Daar groeit hun aantal snel. Ze hechten zich aan de blaaswand, die vervolgens gaat ontsteken. Omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen, krijgen vrouwen makkelijker een blaasontsteking. Ook tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis van de vrouw terechtkomen. Dit verklaart waarom vrouwen soms een blaasontsteking krijgen na het vrijen.

Onderzoek

Een eenvoudig urineonderzoek is vaak voldoende om de ontsteking aan te tonen. Dit gebeurt meestal in de huisartsenpraktijk. De uitslag is binnen een dag bekend. Bij hardnekkige infecties, zwangere vrouwen en bij mensen met een verminderde weerstand kan het nodig zijn om in het laboratoriumeen een kweek te maken. De uitslag is na een dag of vijf bekend. De kweek leert welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn (antibioticum) daar goed tegen helpt.

Procedure

Gebruik een schoon en droog potje om de urine op te vangen. Vang de “middenstroom” van de ochtendurine op (de begin- en eindportie van de urine is vaak verontreinigd en dus minder geschikt voor een urine test). Plak een etiket op het potje (of op het deksel) en zet daar duidelijk uw naam, geboortedatum en uw belangrijkste klacht(en) op! Geef uw urine af bij de assistente.

De urine moet binnen twee uur naar de huisartsenpraktijk worden gebracht. Bewaar het potje in de koelkast als u het pas later kunt brengen, maar breng het altijd binnen een dag.

Uitslag

Als u uw urine voor 10 uur brengt, kunt u diezelfde dag tussen 10:00 tot 11:00 bellen voor de uitslag. Brengt u uw urine voor een zwangerschapstest, meldt dat dan duidelijk om misverstanden te voorkomen.

Openingstijden

Maandag 8.00 – 17.00 uur
Dinsdag 8.00 – 17.00 uur
Woensdag 8.00 – 17.00 uur
Donderdag 8.00 – 17.00 uur
Vrijdag 8.00 – 17.00 uur

Contact gegevens

Meentweg 37h

1261 XS Blaricum

Telefoon: 035 – 531 55 40

Of neem direct contact op