Er kunnen weer afspraken voor een duikkeuringen worden gemaakt!

Duiken en gezondheid

Op deze pagina vindt u informatie over geneeskundige aspecten van het duiken. De duikkeuringen die wij verrichten doen wij volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde waarbij wij zijn aangesloten.

Marijke van Daelen is gecertificeerd als Medical Examiner of Divers. De medische keuring voor de duiksport bestaat uit het door u invullen van het formulier (download dat hier, vul het in en neem het mee naar de keuring), een volledig lichamelijk onderzoek, een conditietest en een longfunctieonderzoek. Voor een duikkeuring maakt u een afspraak via telefoonnummer 035 – 531 5540.

Lucht en luchtdruk

De normale leefomgeving van de mens is boven water, niet onder water. Omdat wij daar niet normaal kunnen ademen, hebben we speciale (perslucht) apparatuur nodig. Onder water wordt er door het water druk op ons lichaam uitgeoefend. Hoe dieper we duiken, hoe groter de druk. Naarmate we dieper duiken neemt de waterdruk toe. De persluchtapparatuur zorgt ervoor dat we dan zuurstof met een hogere druk in onze longen krijgen. De water- en luchtdruk houden elkaar dan in evenwicht zodat we kunnen blijven ademen. De effecten van die – soms hoge – luchtdruk verdwijnen bij het stijgen geleidelijk uit ons lichaam. Als we te snel naar het wateroppervlak gaan – waar de luchtdruk “normaal” is – kunnen er zeer ernstige lichamelijke klachten ontstaan (caissonziekte ). Naast een gedegen duikopleiding, zodat u weet hoe u de risico’s tijdens het duiken kunt minimaliseren, is een goede conditie en goede gezondheid van groot belang. Een periodieke duikkeuring is raadzaam en soms verplicht om de duiklicentie te behouden.

Medische duikkeuring

Kleine ongemakken in het dagelijkse (boven water!) leven kunnen onder water aanleiding geven tot grote problemen. Ook als u een zeer goede conditie heeft, kunnen kleine afwijkingen in bijvoorbeeld uw longfunctie, duiken onveilig maken. Normaal heeft u vaak van die kleine afwijkingen geen last en zijn ze ook niet gevaarlijk. Onder water kan dat anders zijn. Voor u een duikcursus kunt volgen, is het raadzaam om u medisch te laten keuren. Er zal moeten worden bekeken of u lichamelijk fit bent en of u niet lijdt aan aandoeningen waardoor duiken onevenredig risicovol is. Bij zo’n keuring kan ook worden bepaald of er aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, zodat u toch kunt duiken mocht u een aandoening hebben. Voor de keuring is het van belang dat u de volgende zaken meebrengt:

  1. Uw logboek (beginnende duikers niet).
  2. Uw medicatie als u die gebruikt.
  3. Een geldig legitimatiebewijs.
  4. Een potje urine.
  5. Een briefje van de huisarts met daarop vermeld de diagnose(s), indien u een aandoening heeft.
  6. En draag makkelijke kleding in verband met een conditietest (steptest) die we u laten uitvoeren.

Een duikmedisch onderzoek omvat het beoordelen van het hart-vaatstelsel, de keel- en mondholte, de oren en uiteraard de longen. Goed inzicht in uw medische- en gezondheidshistorie is belangrijk om de risico’s zorgvuldig te beoordelen en aanvullende adviezen te kunnen geven. Er zijn globaal gesproken vier mogelijke uitkomsten van een duikkeuring:

  1. U bent medisch goedgekeurd voor duiken.
  2. U bent goedgekeurd voor het duiken onder bepaalde voorwaarden of voor een bepaalde termijn, die korter is dan normaal.
  3. Wij hebben extra informatie of onderzoeken nodig om te kunnen bepalen of u vanwege uw medische beperkingen niet mag duiken, of alleen onder bepaalde voorwaarden.
  4. U mag niet duiken.

Zwangerschap en duiken

De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) is van mening dat zwangere vrouwen NIET moeten duiken. De risicofactoren voor zwangeren bij duiken zijn onder meer: schade door belvorming (silent bubbles), decompressieziekte, hypoxie, problemen met klaren van de oren, gebroken vliezen, toegenomen incidentie van luchtembolie.

Kosten en vergoeding

De duikkeuring kost € 75,00. Er zijn steeds meer verzekeraars die duikkeuringen vergoeden. Vraag er bij uw verzekeraar naar.

Openingstijden

Maandag 8.00 – 17.00 uur
Dinsdag 8.00 – 17.00 uur
Woensdag 8.00 – 17.00 uur
Donderdag 8.00 – 17.00 uur
Vrijdag 8.00 – 17.00 uur

Contact gegevens

Meentweg 37h

1261 XS Blaricum

Telefoon: 035 – 531 55 40

Of neem direct contact op

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.